Art Fa 2 anys

Muralisme a Avant Garde Tudela

Avant Garde Tudela és una cita ineludible dins del panorama mural internacional. El festival navarrès està comissariat des de 2009 per Jorge Rodríguez-Gerada, artista al qual ens uneix una estreta relació per ser col·laborador de Poblenou Urban District des de fa anys.

Jorge Rodríguez-Gerada és un artista nascut a Cuba i criat als Estats Units. Va ser membre fundador del moviment Culture Jamming als 90’s i la seva obra ha estat sempre lligada a moviments socials i sostenibilitat. Recordem el mural que va realitzar durant el primer UDAF d’uns ulls penetrants en homenatge als drapaires o la intervenció de la peça tridimensional per al projecte #superillapilot que projecta el recorregut del sol i fa referència a l’impacte del medi ambient.

Del 8 al 14 de juny la localitat navarresa veurà com diverses de les seves façanes, de mitjà i gran format, seran intervingudes per artistes de reconegut prestigi internacional. Amb motiu de la 7a edició de l’Avant Garde Tudela, hem parlat amb Jorge Rodríguez-Gerada.

Hem preguntat a Jorge sobre els inicis d’Avant Garde Tudela i ens ha explicat que la idea va sorgir arran de visitar el festival d’escultura contemporània Skulptur Projekte Münster amb Javier Gómez Vidal (exregidor de cultura a Tudela).
Després d’aquesta experiencia, van decidir importar el format del festival a Tudela però variant la modalitat artística al muralisme.

“Va ser el principi d’una idea que se segueix fent avui en dia”

Per en Jorge, el festival ofereix l’oportunitat als ciutadans de veure i conèixer diferents artistes i estils i, més enllà d’això, de situar Tudela al mapa, no només en l’àmbit artístic. Tal com ens explica, Avant Garde Tudela crea una sinergia entre l’art muralista i la ciutat. El festival dóna pas a la transformació de l’espai públic que, inevitablement, forja la identitat del lloc en el qual es du a terme, convertint les obres en elements de connexió entre els habitants i els espais que les alberguen.

 

Reflexionant sobre els 10 anys de trajectòria de la mostra, Jorge Rodríguez-Gerada destaca dues coses: D’una banda, la quantitat de comentaris positius que reben per part dels ciutadans, “gràcies al festival se senten més contemporanis”. I, d’altra banda, el feedback dels artistes, se’n van impressionats amb el lloc, “on han gaudit d’una experiència que no sabien que era possible”.

Com a agent promotor de la cultura i la creativitat, des de Poblenou Urban District celebrem que l’art surti del confinament i que Avant Garde Tudela es consolidi un any més malgrat l’excepcionalitat.