Està passant / Música Fa 3 anys

Festival Beethoven: 250 anys

L’Auditori presenta Beethoven 250 festival inspirat en l’inabastable llegat musical del geni alemany Beethoven! Aquest anys se celebra l’aniversari del naixement de Ludvig Van Beethoven, que enguany compleix 250 anys. L’Auditori de Barcelona se suma a la celebraració global del geni de la música a través d’un recorregut pels seus diferents cicles i festivals, demostrant l’inabastable llegat de la seva música.

La immensa obra de Beethoven parla a la humanitat en el seu conjunt, i L’Auditori, com a altaveu de la modernitat musical en una societat plural i com a casa de la música de tots i per a tots, troba en Beethoven una figura de referència a tots els nivells. També la seva sordesa ens interpel·la, fent-nos repensar el significat de l’art des del punt de vista perceptiu: què és la música si el creador de la novena simfonia no va sentir mai la seva obra? Això ens connecta també amb diversos col·lectius socials que perceben la realitat, i també l’art, des de perspectives diferents.

Al Festival Beethoven 250, l’OBC presentarà gran part de la producció simfònica de Beethoven sota la direcció de Kazushi Ono, Jan Willem de Vriend i Rudolf Buchbinder, incloses les seves simfonies, el concert per a violí i orquestra, el triple concert per a violí, violoncel i piano, i la interpretació integral dels concerts per a piano i orquestra.

Dins la temporada de Música Antiga, Jordi Savall culminarà juntament amb Le Concert des Nations la interpretació de la integral de les simfonies de Beethoven, oferint-ne una interpretació amb criteris històrics que contrastarà amb la visió simfònica moderna de la producció beethoveniana per part de l’OBC. També podrem gaudir de l’òpera Fidelioen versió concert i de la participació especial del Quartet Casals en la temporada de l’OBC. D’altra banda, en el marc del cicle de cambra, podrem assistir a una insòlita Marató Beethoven, en què destacats artistes del nostre país ens oferiran 14 hores ininterrompudes d’obres de música de cambra del compositor alemany, que inclouran les interpretacions integrals de trios amb piano, de sonates per a violí i piano i de sonates per a violoncel i piano, amb artistes com el Trio Ludwig, Vera i Claudio Martínez Mehner, Miguel Colom, Arnau Tomàs o el Trio Fortuny.

A les Sampler Sèries es presentaran projectes concebuts entorn la figura de Beethoven: l’òpera Prisoners of the state de David Lang, basada en el llibret original de Fidelio ‒coencàrrec amb institucions tan rellevants com ara l’Orquestra Filharmònica de Nova York‒ , una obra estrena de l’artista sonora Christine Sun Kim ‒que pateix sordesa de naixement‒ presentada per l’Ensemble Contrechamps i 9BeetStretch, una instal·lació sonora en què l’artista escandinau Leif Inge alenteix la novena simfonia de Beethoven fins a 24 hores de durada. A la temporada d’Escenes, les germanes Clara i Ariadna Peya presenten Suite Toc núm. 6, una reflexió sobre l’aïllament que sofreixen diferents col·lectius, com les persones amb trastorns mentals o amb problemes de sordesa, i la seva percepció de l’art i la realitat. El Festival Beethoven250 també acollirà el pianista Evgeni Kissin, qui presentarà un programa monogràfic de sonates i variacions de Beethoven.