Els espais de Poblenou Urban District que participen al Festival Llum Bcn

Els pròxims 4, 5 i 6 de febrer, el Festival d’Arts Lumíniques Llum BCN tornarà a brillar amb més força que mai al Districte Creatiu de Barcelona. Han convocat, un any més, els creadors i creadores internacionals més brillants, que, units als millors artistes catalans, convertiran el barri del Poblenou en un laboratori urbà que desafiarà els sentits i marcarà les futures tendències al món de l’art, el disseny, la il·luminació urbana i la participació ciutadana.

A més d’aquests reconeguts artistes, Llum BCN torna a brindar espai als artistes emergents. Al Parc del Centre del Poblenou es podran veure les 16 instal·lacions que formen part de projectes desenvolupats per diferents escoles d’art, disseny, il·luminació i arquitectura de la ciutat.

Mirem-nos (Facultat de Belles Arts. Universitat de Barcelona. Grup de recerca Brac), Duality (BAU, Centre Universitari d’Arts i Disseny de Barcelona), Cuques de llum (Escola la Massana), Renéixer (UPC School-CCCB. Màster en Disseny i Producció d’Espais), Spiral (ETSALS, Escola Tècnica Superior d’Arquitectura La Salle), Pixel(ats) (UPC School. Màster de Lighting Design), Sinapsi (ESDAP Catalunya. Campus Deià), Hogar (ETSAB-UPC, Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona), Lux(e) (ESDi. Escola Superior de Disseny), Nedant en plàstic (UIC Barcelona School of Architecture), Reborn (LCI Barcelona), Aigua invisible (IAAC, Institut d’Arquitectura Avançada de Catalunya) ), A Nature (Elisava, Escola Universitària de Disseny i Enginyeria de Barcelona), Entelèquia (ESDAP Catalunya. Campus Llotja), Niar (Institut del Teatre. ESAD), Treequency (IED Barcelona Centre Superior de Disseny), Limbo (Antoni Arola).

Des del Poblenou Urban District, us recomanem visitar les instal·lacions de la comunitat del Districte Creatiu. Aquest any, el públic tindrà l’oportunitat de veure obres lumíniques que no us deixaran indiferent dels espais següents: Disseny Hub Barcelona, ​​ProtoPixel, BAU (Centre Universitari de Disseny) i IAAC (Institut d’Arquitectura Avançada de Catalunya). A continuació us expliquem més detalladament cada instal·lació:

 

Disseny Hub Barcelona

  • Faces of ImageNet” de Trevor Paglen

Disseny Hub, Pl. de Josep Antoni Coderch

“Faces of ImageNet” és un toc d’atenció sobre els perills de la intel·ligència artificial que fa referència a la base de dades ImageNet, una col·lecció de més de catorze milions d’imatges dividides i utilitzades en l’aprenentatge de la intel·ligència artificial i els algorismes de visió per ordinador. La instal·lació interactiva captura la cara dels participants situats davant una càmera i projecta sobre la façana les etiquetes amb què els algoritmes d’aprenentatge de ImageNet les classifiquen. Els resultats no sempre són afalagadors i poden revelar biaixos profunds, prejudicis, racisme i premisses pseudocientífiques que impregnen molts sistemes d’intel·ligència artificial.

 

  • OSC-B” d’Ulf Langheinrich

Disseny Hub, Jardins d’Elisava, C. Àvila, 173

Les imatges d’una gran pantalla LED que s’erigeix ​​sobre l’estany del Museu del Disseny es reflecteixen sobre l’aigua que es mou per efecte del vent. Les imatges reflectides es reconfiguren per la interferència dels diversos patrons d’ones originats per l’ondulació natural de l’aigua.

El resultat visual ve determinat per patrons repetitius, principalment de línies i sorolls lumínics, els quals es modulen al mirall format per la superfície de l’aigua i creen patrons encara més complexos.

 

  • “Data Heartbrea” de Domestic Data Streamers

Disseny Hub, Sala A.1, C. Àvila, 173

Cada segon s’escriuen 6.000 tuits, s’envien més de 740.000 missatges de WhatsApp i es creen 694 publicacions a Instagram. Davant d’aquesta allau d’informació, els darrers estudis afirmen que la capacitat de concentració humana està ara mateix en uns 8 segons, i aquesta xifra es redueix any rere any. Data Heartbreak, creada específicament per a Llum BCN 2022, és una exploració lumínica sobre la intoxicació, l’apatia i la importància de les dades.

Aquesta instal·lació lumínica no és recomanable per a persones amb problemes d’epilèpsia o sensibilitat visual.

 

  • “Row” de Tundra

Disseny Hub, Sala A Passadís, C. Àvila, 173

“Row” és un vector modular i escalable de projectors hologràfics que poden formar línies de la forma i longitud que es vulgui. Els projectors tradueixen el so ambiental en imatges que es repeteixen una darrere l’altra amb un lleu retard, reproduint un ressò visual que reflecteix les característiques de l’espai on s’instal·len els projectors.

 

ProtoPixel

  • Mix & Match” de ProtoPixel

Torre Glòries, Av. Diagonal, 211 – Pl. de Santiago Pey

Es tracta d’una obra col·lectiva que el públic del Festival Llum BCN crea sobre la il·luminació de la torre Glòries, utilitzant quatre tauletes interactives amb les que podeu seleccionar diferents patrons de llum per confeccionar una única composició lumínica de la torre i, alhora, generar canvis sobre el resultat.

 

BAU Centre Universitari de Disseny

  • Espectre” de Mariona Benedito (professora del Grau en Disseny a BAU) + Cube.bz

Castella, 5

“Espectre” d’una antiga central transformadora d’energia elèctrica que alimentava fàbriques i tallers del Poblenou industrial. Freqüències que es converteixen en narrativa sonora i lumínica que interpel·la la memòria del que ja no hi és.

Foscor encegadora, retenció retinal, percepció subliminaR, controvèrsia conceptual, sinestèsia audiovisual, brutalisme lumínic, white darkness, memòria sensorial i estímuls complementaris, entre d’altres, són conceptes i eines utilitzades en la creació d’aquest poema visual, metàfora d’un passat força recent.

Aquesta instal·lació lumínica no és recomanable per a persones amb problemes d’epilèpsia o sensibilitat visual.

 

  • “Duality” d’alumnes de BAU

Parc del Centre del Poblenou, Av. Diagonal, 130

Al llarg dels anys, amb l’excusa del “progrés”, hem explotat tants recursos naturals com hem pogut, sense consciència ni responsabilitat. “Duality” és un crit d’auxili de la mare terra. Un relat sobre l’espoli dels recursos que reflecteix el món que deixem enrere. Una narració lumínica immersiva en què el públic se situa al centre d’una reflexió autocrítica: és massa tard per tornar tot allò que ens hem apropiat?

 

IAAC Institut d’Arquitectura Avançada de Catalunya

  • “Aigua Invisible” d’alumnes de l’IAAC

Parc del Centre del Poblenou, Av. Diagonal, 116

L’aigua és el nucli de la vida. Forma part de la cadena de producció de la majoria dels objectes quotidians, des de béns de consum fins a l’energia que consumim, però sobretot s’amaga en el procés de producció dels nostres aliments. L’aigua deixa petjades al nostre voltant; algunes són difícils de veure. Deixa que la llum et mostri què s’amaga darrere el teló. Et convidem a veure allò invisible. Gaudeix de l’espectacle i aprèn més coses sobre la “petjada hídrica”.