Entrevista con artista Sonia Toneu
Entrevista con artista Sonia Toneu
Entrevista con artista Sonia Toneu
Entrevista con artista Sonia Toneu
Art Fa 2 anys

Sonia Toneu: Capes, Murs i Emocions

Aquesta setmana hem tingut l’oportunitat d’entrevistar a Sonia Toneu (@soniatoneu), artista emergent catalana que, després de la seva residència a GlogauAIR, ha fet de la capital alemanya la seva nova residència. Parlem amb ella sobre la seva experiència participant en el Windows Art Circuit (WAC), la seva obra i la seva estada a Berlín.

Poblenou Urban District: Hola Sonia! En què edicions del WAC vas participar? Què destacaries de la teva experiència?

Sonia: Vaig participar en Open Day / Night 2018 i 2019. Destacaria sobretot la interacció amb el públic i amb els altres artistes. És una experiència super enriquidora apropar la producció de l’obra a les persones que acudeixen al festival. Normalment el treball dels artistes se centra en l’estudi, gairebé sempre en solitari en el meu cas, i la metodologia per crear és molt personal.

Tenir l’oportunitat de treballar en directe davant de el públic i en espais oberts és meravellós.

El procés creatiu es torna col·lectiu: els comentaris, les preguntes, la curiositat dels “espectadors” fa que participin en l’obra en el moment de la seva realització. La mirada i l’opinió dels infants és la més interessant i divertida, tant es queden sorpresos i bocabadats com es preparen per llançar la crítica més afilada.

P: Com van ser els teus començaments en el món de l’art?

S: No recordo un començament, és una cosa que sempre m’ha interessat i he portat amb mi. A nivell professional vaig començar a exposar abans d’acabar els meus estudis a la Massana i just a l’acabar vaig començar a presentar-me a residències artístiques, concursos i beques. No ha estat gens fàcil ni ho és, però no puc deixar de fer-ho.

P: La vocació de l’artista … Parla’ns sobre la teva obra i la teva inspiració creativa.

S: Centrant la meva recerca en disciplines com la pintura, la instal·lació i la creació digital, interpreto l’espai i la geografia amb estructures tant geomètriques com gestuals de forma abstracta, amb l’objectiu d’expressar les meves emocions en relació a cada lloc.

M’interessa la complexitat, el caos, els elements oposats i la relació primigènia d’aquests amb altres individus i el cosmos i baso el meu procés en el coneixement tàcit, és a dir, des de l’experiència directa.

Recorro físicament el territori, integrant mapes, sensacions i sons, aguditzant la intuïció i la imaginació. Així que a partir d’analogies establertes entre la meva percepció, les vivències en determinats moments i llocs i la forma, construeixo les obres amb la intenció de generar un univers personal on analitzar, reflexionar i conèixer.

entrevista con artista Sonia Toneu

P: Berlín, ¿és el teu lloc de residència actual?

S: Sí, al gener vaig arribar per realitzar una residència de 3 mesos, però amb el Covid-19 vaig pensar que seria millor allargar la meva estada i m’alegro d’haver pres aquesta decisió. Ara mateix no tinc data de tornada i tinc ganes de seguir explorant aquesta ciutat, hi ha molt a aprendre d’ella. Això sí, estranye la Mediterrània.

P: Com ha influït la ciutat en la teva creació?

Per a mi Berlín és una ciutat feta de capes, elements destruïts o inacabats que s’han anat sobreposant i això té una analogia molt propera amb la meva manera de treballar en els llenços. Tant llocs com la seva història han influït en la meva creació. Un dels elements més recurrents que he plantejat és la idea de mur, de frontera, de límit, tant de forma física com conceptual.

D’altra banda la quantitat d’estímuls que pots absorbir aquí és increïble però alhora no es respira un ambient frenètic: passen moltes coses, però amb calma, llibertat i respecte. Això, per a mi, ha fet que el procés creatiu sigui més fluid, sense restriccions.

P: Com van ser els primers mesos?

S: Els primers tres mesos van ser de molta producció i proves en formats d’instal·lació alhora que coneixia la ciutat (d’hivern) i visitava galeries. Després vaig dedicar un parell de mesos a organitzar projectes anteriors i actualitzar el meu portfoli ja que no em sentia amb molta energia per crear. Ara estic recuperant les forces amb un projecte de dibuixos efímers de gran format a l’exterior i coneixent de nou la ciutat (d’estiu).

Gràcies Sonia per aquesta immersió en la teva obra. Esperem veure’t aviat per Barcelona, ​​fins llavors podeu seguir el seu compte d’Instagram (@soniatoneu) o visitar la seva web per conèixer en més detall tots els seus projectes.