entrevista socatoba
entrevista socatoba
entrevista socatoba
entrevista socatoba
Art Fa 2 anys

Socatoba, més enllà de la bellesa visual

Ja queda poc per a la nostra propera edició del Windows Art Circuit (WAC), aquest any tornem amb nova data (finals d’aquest mes de Juliol) i un nou format que anunciarem en els propers dies.

Fins llavors, seguim amb les ganes de veure els artistes en acció i per això continuem la nostra ronda d’entrevistes amb grans pintors, dissenyadors i muralistes que han passat per les edicions prèvies del festival. Aquesta setmana parlem amb Sonia Carballo, l’artista darrere de @socatoba, sobre art efímer, exposicions a Marbella i molt més.

Poblenou Urban District: Hola Sonia! En què edicions del WAC vas participar?

Sonia: Vaig participar en el WAC del 2017 en una de les finestres de l’IAAC Fab Lab i en l’Open Day – Urban Hub del 2018 pintant una peça en directe juntament amb altres artistes com Inocuo i Alicia Vogel.

P: ¿Què destacaries de la teva experiència?

S: Pintar al carrer sempre és una gran experiència. L’intercanvi personal que es genera amb l’espectador, més proper, ràpid i espontani durant la realització de la peça és meravellós. Una altra de les coses a destacar és el caràcter efímer de la peça. Aquest comporta l’eliminació de l’ego (la peça no durarà molt al carrer), rapidesa en l’execució, concentració, etc. L’aspecte meteorològic també influeix (pintar amb fred, calor, pluja) …

Quan vaig participar en aquesta edició la peça es va mantenir intacta durant 4 mesos, tot un èxit tenint en compte que el servei de neteja de l’ajuntament als tres dies podia haver netejat els finestrals.

P: Com van ser els teus inicis en el món de l’art?

S: Els meus començaments es remunten a quan era molt jove, sobre els 9 anys, llavors ja estava dibuixant escultures! L’entrada en el món de l’art va ser en l’època de la Facultat (vaig estudiar Belles Arts a la facultat de Sevilla). Quan comences a presentar-te a concursos, a participar en esdeveniments artístics, exposicions, conèixer a altres artistes … el teu nom comença a sonar en el món artístic, cursa de fons en tota regla.

entrevista socatoba
L’artista Socatoba, foto de Pablo Sola

 

P: Quan vas tenir la teva primera exposició individual?

S: va ser quan cursava el cinquè curs de carrera, a Puerto Banús, Marbella. En aquesta expo el galerista em va comprar tota l’obra exposada. Aquestes coses que creus que mai van a passar-te, em va passar en aquella època. Amb els diners que vaig guanyar vaig poder quedar-me un altre any més a Sevilla per seguir estudiant!

Al acabar vaig venir a viure a Barcelona on actualment treballo i resideixo. He participat en festivals com el BAC al CCCB, en fires internacionals com CIRCA a Puerto Rico, i en exposicions individuals i col·lectives en diverses parts de món: N2 Gallería Barcelona, Pantocrator Gallery en Sanghai o Paula Alonso en Madrid, entre altres.

La meva última exposició individual, ‘From Darkness to Light‘, va ser al 2019, en Haimney Gallery Barcelona, ​​on vaig obrir la mateixa amb una acte màgic performatiu al costat de dos grans artistes i amics, Jose Antonio Delgado i Ramón Guimaraes. Va ser meravellosa!

P: Veiem que no pares!

S: Sí, ara al juliol de l’any 2020 tindré una exposició col·lectiva a Oaxaca, un projecte molt interessant que publicaré més endavant i aviat es publicarà una entrevista a la revista americana amb la qual col·laboro de fa anys Spunk.

P: D’on ve la teva inspiració creativa?

La meva obra és el resultat de processos de reflexió tant personal (experiències) com col·lectiva (successos, fets que ocorren en el món que ens envolta).

Tinc una necessitat obsessiva de comunicació a través de l’mitjà artístic, això fa que sempre estigui en la recerca de nous tipus d’expressió, en la utilització de materials diversos i en diferents temàtiques. Treballo des del dibuix, la pintura, la intervenció mural … fins a la performance.

Una de les coses que sempre m’han interessat és connectar a l’ésser humà no només amb el seu entorn social sinó amb la seva construcció personal, el seu “jo” intern. La meva recerca no només es basa en la “bellesa visual”, va molt més enllà.

P: Estàs treballant en algun projecte nou?

S: En aquests moments estic treballant en dues sèries noves, un que vaig començar abans de la pandèmia anomenada ‘Personal Connections‘ que consisteix en una sèrie d’obres a l’oli amb la temàtica del paisatge, des d’un punt de vista personal. Llocs on he estat i he fotografiat, preguntant-me a través de la construcció de la mateixa el “per què” el vaig fotografiar d’aquesta manera i no d’una altra, posant èmfasi en els detalls i donant-los un nou “context” i “concepte” que purament el que s’observa en la fotografia original.

L’altra sèrie són dibuixos en tinta sobre paper anomenada ‘Another Space‘, que va començar sent un dels meus sketchbooks (aquest el vaig començar després de recuperar-me del COV-19 tenint a veure la temàtica amb aquest fet).

P: Per acabar, alguna hidden creative skill teva que no coneguem?

S: Ah! Segur que tinc algunes més amagades que encara estan per sortir, ja us les explicaré quan surtin!

 

Per conèixer la fascinant obra de Socatoba al detall visiteu el seu compte d’Instagram @socatoba i la seva web.