Art Fa 2 anys

Entrevista doble: Regadera i Dirty1984

Tenim les ganes intactes de veure art i artistes en acció. Per això, aquesta setmana continuem la nostra ronda d’entrevistes amb grans pintors, dissenyadors i muralistes que han passat per les edicions prèvies del WAC. En aquesta ocasió vam reunir a Albert Tarré, artista darrere de Regadera i Javier Alarcón, també conegut com a dirty1984.

Tots dos tenen una llarga trajectòria professional, així que vam començar per preguntar-los pels seus inicis i per la seva evolució artística fins al moment actual.

Poblenou Urban District: Albert ets director d’art, dissenyador gràfic, il·lustrador i també muralista. Quinze anys d’experiència donen per descobrir que un no pot tancar-se a una sola etiqueta, però … Amb quina d’elles et vas iniciar i com van venir les següents?

A: Em vaig iniciar com a dissenyador gràfic, encara que la il·lustració sempre ha estat acompanyant-me des que era un nen. Amb el temps i gràcies als estudis de disseny gràfic, vaig ampliar els meus coneixements en il·lustració i vaig aprendre a tenir una visió més àmplia i gràfica que em va servir per definir el meu estil.

P: Abans, la majoria dels treballs d’un il·lustrador eren per a llibres i publicacions. Des de fa uns anys molts dels encàrrecs són per a xarxes socials. Què aporta aquest nou canal a un il·lustrador?

A: Bé, jo crec quan es parla d’il·lustració se sol pensar en això, llibres i publicacions, però en realitat és molt més. Per sort des de fa ja bastants anys que no només els estils i les disciplines es barregen, també els suports i els espais. Ja no només pinten al carrer els grafiters, també il·lustradors i pintors amb els seus murals. La llibertat d’experimentar en diferents suports fa que creixi la creativitat i neixin estils nous dins d’aquesta professió.

Les XXSS, a més de ser un canal de visibilitat mundial de les teves obres, també és sens dubte un canal d’oportunitat laboral per a aquelles marques que decideixen triar-te per il·lustrar o dissenyar conceptes i campanyes.

P: Javier és artista, dissenyador, il·lustrador i muralista. Es va iniciar en el graffiti en 2001, cosa que li ha permès fusionar la seva atracció per l’expressió visual, el grafisme i la il·lustració amb el seu interès per la cultura urbana. Amb quina t’identifiques més?

J: És una cosa que em va per èpoques, però amb la que més m’identifico és amb muralista.

P: A quina edat vas sortir a pintar per primera vegada un mur? Com va ser la teva experiència?

J: Tenia 17 anys i vaig anar a un mur en un descampat a prop de casa, on sabia que podria pintar tranquil·lament. L’experiència va ser inoblidable, el resultat no tant…Pintar era una cosa que feia molt de temps que volia fer, des de petit m’he sentit atret. A banda, pintant aquell dia vaig conèixer a qui és un dels meus millors amics avui dia.

P: Javier, Barcelona té ja molt pocs espais lliures on els artistes puguin pintar als carrers. Creus que aquest tipus d’espais són necessaris?

J: Fa cosa de 10 anys, sí que era difícil pintar al carrer. Penso que aquests espais són necessaris, i de vegades faig ús d’ells, però el que realment m’agrada és explorar i buscar llocs no tan accessibles.

P: Com va ser la vostra experiència en el Windows Art Circuit?

A: L’experiència va ser genial! Em sembla una gran iniciativa que els establiments de barri cedeixin les seves vidrieres, murs i espais per donar visibilitat als artistes amb les seves obres, al mateix temps que ells llueixen una decoració temporal que crida l’atenció i els dóna visibilitat. En definitiva, és un win-win.

J: Va ser una experiència molt positiva la veritat. Destaco també l’organització, impecable. En principi anava a pintar unes fustes fora d’Edge Brewing i els vaig acabar pintant tota la façana. És dels treballs dels quals més orgullós em sento.

P: Arran de la participació en WAC Albert va treballar juntament amb Pablo @thisispabs en un projecte conjunt. Creus que aquest tipus de projectes són positius per a la visibilitat dels artistes?

A: Sens dubte! A nosaltres ens va contactar la mateixa empresa de l’establiment en el qual vam participar durant el WAC per pintar les vidrieres de tots els locals de la cadena. Una grandíssima experiència, no només per l’envergadura del projecte (10 locals), sinó també perquè era la primera vegada que pintàvem Pau i jo a quatre mans de manera professional.

Gràcies Albert i Javier per dedicar-nos aquest temps i endinsar-nos en el vostre món creatiu. Per saber més sobre ells i la seva obra els podeu trobar en els seus perfils d’Instagram i en les seves webs respectives Regadera i Dirty1984. Alguns treballs de Regadera també podreu trobar-los al projecte Cadàver Exquisit on col·labora.