entrevista jorge stasny
entrevista jorge stasny
Art Fa 2 anys

Jorge Stasny, simbolisme pop

Jorge Stasny, artista plàstic i realitzador publicitari, inaugura aquesta setmana la seva exposició ‘Synkretismos‘. Es tracta d’una doble inauguració que es podrà visitar a la galeria La Plataforma aquest dijous 18 i el divendres 19 de juny mitjançant cita prèvia.

El seu estil artístic únic, dins del pop urbà amb tocs tribals, ens sedueix. Aprofitem per parlar amb ell aquesta setmana sobre els seus començaments en el món de l’art, la importància del dibuix, referents, ‘l’ordre imaginat’ i molt més.

Poblenou Urban District: com va començar la teva carrera en el món de l’art?

J: Tota la meva vida he dibuixat, de petit tenia molts problemes amb el llenguatge escrit, em costava molt concentrar-me i retenir el que llegia. Vaig trobar en el dibuix el consol de destacar en alguna cosa i a més li vaig donar un ús pràctic. Quan havia de memoritzar textos feia algun dibuix a la banda del paràgraf que ho il·lustrés i així aconseguia recordar el text.

A l’escola tots sabien que dibuixava i em feien encàrrecs de murals i de les portades de revistes escolars, així és com la pintura va fer d’analgèsic per superar l’etapa escolar i fins i tot d’arribar a estudiar la carrera de Filosofia.

Quan tindria uns 18 anys la meva germana em va demanar que l’acompanyés a un bufet. Jo estava de ressaca i estava mort de fam. Vam anar al centre de Madrid a una sala i a l’arribar jo només buscava menjar però no hi havia res i li vaig preguntar a la meva germana que on dimonis estava el bufet, ella es va posar a riure i em va aclarir que no era bufet el que em va dir sinó Dubuffet (artista francès). En aquest instant vaig aixecar la vista i em vaig fixar en la seva meravellosa obra i des de llavors vaig passar de dibuixar a pintar.

jorge stasny entrevista

P: El teu estil es troba dins el gènere pop amb tocs ètnics … Com vas arribar a aquest estil?, quin és el missatge que vols transmetre amb el teu art?

J: Aquest estil el vaig començar a trobar fa uns cinc anys ja que vaig deixar de tenir el meu estudi on podia tacar de pintura terres i parets i vaig passar a pintar a casa. Això que en principi va ser aparentment un contratemps va resultar ser un potencial. Ara havia de ser més acurat i pintar més a poc a poc i amb consciència. Crec que aquesta dificultat em va fer tornar a connectar amb tot aquest estil de dibuix que havia fet com a nen per poder memoritzar els textos i portar-los a la tela.

El punt ètnic ve, sobretot, pel meu amor i interès per les cultures antigues i les seves representacions que estaven connectades amb la natura, els animals i els astres, creant els seus déus i mites en relació a ells, el que Yuval Noah diu “L’ordre imaginat“. D’altra banda, considero que vivim en una societat capitalista totalment desconnectada de les lleis de la natura i de les forces que la regeixen.

Aquesta societat Pop està plena de simbolismes consumistes utilitzats per les grans indústries creant un nou univers. Aquesta juxtaposició entre aquestes dues maneres tan diferents d’interpretar el món em fascina alhora que em preocupa.

P: Quin és el teu inspiració artística?

J: La inspiració sempre sorgeix d’alguna cosa que llegeixo o aprenc però a l’hora de passar-lo a la tela acaba apoderant-se de mi, utilitzant-me com a vehicle per crear formes i personatges més connectats amb el meu propi inconscient o amb l’inconscient col·lectiu que amb la meva part més racional.

La meva pintura és molt intuïtiva, sorgeix d’algun lloc a el qual no tinc accés directe. Moltes vegades em quedo mirant-la preguntant-me que em vol dir.

P: Qui diries que són els teus majors referents?

J: He gaudit moltíssim de pintors com Paul Klee, Dubuffet, Paula Rego, Francis Bacon, Lucian Freud i de pintors clàssics com Tiziano, Caravaggio o Tintoretto però crec que, com a tota la meva generació, Jean Michel Basquiat i Keith Haring ens van marcar profundament .

M’atrau moltíssim la cultura del tatuatge old school, el seu simbolisme i llenguatge. Els tatuatges ens parlen de compromisos, desitjos, amor, vida i mort.

P: Quins projectes tens en ment per al futur?

J: El meu focus cada vegada més està en l’aquí i l’ara, considero el present com a causa de l’efecte que tindrà en el futur. Prefereixo centrar-me molt en el present per gaudir-lo i posar tota la meva atenció en ell i confiar plenament que em portarà a les situacions i llocs adequats. Ara mateix estic bolcat amb l’exposició del proper 18 de juny a galeria d’art La Plataforma.

P: A part de la pintura, tens alguna altra ‘artistic skill’ que no sapiguem de tu?

J: Al mateix temps que pintor sóc realitzador de publicitat i documentals. Definitivament la meva forma d’expressar-me és a través de les imatges. Em sento còmode explicant històries i transmetent emocions o sensacions des d’un llenguatge visual. L’art forma part del meu dia a dia, i intento que sigui present fins a la manera de col·locar uns raves a l’amanida.

Gràcies Jordi per endinsar-nos en el teu món creatiu. Per conèixer en més detall la seva obra el trobareu al seu compte de instagram (@jorge_stasny) i al seu web. Es pot assistir a la inauguració de l’exposició del divendres (el dijous 18 de juny està complet) reservant una invitació a través d’aquest link. Per poder visitar l’exposició les pròximes setmanes consulta els horaris de la galeria La Plataforma.