Urban Talks Fa 2 anys

Et vas perdre les primeres Urban Talks del 2022?

El 18 de maig passat va tenir lloc la quarta edició de les Urban Talks, un cicle de xerrades itinerants que tenen com a objectiu obrir un debat amb la ciutadania sobre la cultura i la creativitat en relació amb l’entorn urbà.

En aquesta ocasió la trobada va moure lleugerament el seu eix habitual cap a temes que van buscar cartografiar els elements clau per a la necessària transició de les urbs, tendint línies entre les escales, la interrelació entre actors publicoprivats i la representació visual de les ciutats, amb exemples provinents múltiples països europeus, i amb el testimoni dels protagonistes d’aquestes transformacions.

La jornada va començar amb la presentació del treball que estan fent diverses ciutats vinculades al projecte europeu de recerca CENTRINNO i de tots els seus partners, que estan explorant el valor del patrimoni cultural i industrial de diferents barris de ciutats europees, entre ells el barri de Poblenou, com a catalitzadors per al desenvolupament d’accions que fomentin un territori més inclusiu, productiu i circular.

Des d’octubre del 2020, nou ciutats estan involucrades en aquesta iniciativa pilot, treballant per al desenvolupament de noves tipologies urbanes i models locals de hubs productius i creatius, Fab City Hubs, situant la ciutadania al nucli d’una nova transformació sostenible

Aquesta primera xerrada es va explorar com i perquè el concepte de Fab City Hub a nivell local té el potencial de transformar i impactar de llarg a llarg del territori, de la mà d’alguns dels protagonistes del programa, mitjançant tres exemples de projectes en tres entorns urbans diferents: Zagreb (Croàcia), Copenhaguen (Dinamarca) i Milà (Itàlia).

Participants #TALK 1:

Carlotta Fontana (Moderadora)⟶ Cecile Bang – Urban Strategist & Senior Project Manager at the Danish Design Center (Copenhague) ⟶ Zoe Romano – Craftivist & Digital Strategist and Liat Rogel – Impact Housing Foundation Director (Milán) ⟶ Bojan Baletic (Zagreb) – PhD, es el degà de la Facultat d’Arquitectura de la Universitat de Zagreb.

 

A la segona taula sota el títol “Allò públic i allò privat”: Els actors de la transformació urbana es van explorar com els actors clau del sector públic i el privat, contribueixen i es coordinen en aquest procés de transformació urbana.

Per això comptem amb un integrant de Ressources Urbanes, una cooperativa creada amb l’objectiu de defensar i promoure l’activitat dels artistes, creadors i actors culturals a la ciutat de Ginebra, amb un dels dinamitzadors de la relació entre l’ecosistema Fab City i les administracions públiques a París i amb l’arquitecta en cap de l’Ajuntament de Barcelona.

Participants #TALK 2:

Carlotta Fontana (Moderadora)⟶ Matthias Solenthaler (Ressources Urbanes) ⟶ Francesco Cingolani (Volumes Paris) ⟶ Alessandra Schmidt (Fab Lab Barcelona).

 

 

Per finalitzar la tarda, la tercera taula va intentar respondre al seu títol “505KM: El disseny de la transformació urbana”

Com ha de comunicar una ciutat del segle XXI? Quin és el paper que han de desenvolupar les administracions públiques en les expressions simbòliques de la identitat urbana? Com ha de ser el marc regulador per a una curaduria creativa oberta i transparent?

A la tercera taula de les Urban Talks vam parlar del disseny en la transformació urbana amb Nacho Padilla, el qual ha treballat per a prestigioses agències com McCann Erickson o Contrapunt BBDO, així com també, el primer director creatiu de l’Ajuntament de Madrid entre 2015 i 2019, càrrec que ocupa actualment a l’Ajuntament de Barcelona.

Participante TALK #3:

⟶ Nacho Padilla (Director Creatiu – Ajuntament de Barcelona)