aleu3
3DDF MOS_05
MTSuvc_MTS Tech_92
Espais Fa 4 anys

Emergència! Dissenys contra la covid-19

El Museu del Disseny presentarà al novembre una nova exposició amb el títol ‘Emergència! Dissenys contra la covid-19’. L’exposició recollirà diverses solucions sorgides del món del disseny per fer front a la pandèmia.

El Museu del Disseny prepara l’exposició “Emergència! Dissenys contra la covid-19” que recollirà una selecció de les múltiples iniciatives que des del món del disseny han donat una resposta ràpida a les necessitats urgents de la crisi sanitària i social causada per la pandèmia de la covid-19.

Aquesta mostra s’inaugurarà coincidint amb la Barcelona Design Week que enguany s’ha traslladat al mes de novembre. El museu ha posat en marxa aquest projecte d’increment patrimonial amb la cerca i selecció de les respostes sorgides, tant públiques com privades, a la demanda urgent i primordial de salvar vides i protegir les persones.

En quan a les diferents aportacions s’està dedicant especial atenció als dissenys d’emergència en els àmbits dels elements de protecció, la maquinària o la gràfica lligada a la comunicació, informació, campanyes, etc.

A hores d’ara la col·lecció ja compta amb una vintena de peces i es continua treballant des del Departament de Col·leccions del Museu documentant les diferents iniciatives i projectes que continuen sorgint.

D’entre la varietat de propostes seleccionades destaquen:

Les aportacions en mascaretes higièniques fetes pels dissenyadors Txell Miras, Josep Abril i Miriam Ponsa; d’aquests dos últims també s’han seleccionat bates de protecció regulables i reutilitzables; la proposta de màscara plegable Closca Mask; o la pantalla de protecció facial d’acetat Gracia Mask de Joan Ayguadé.

museu del disseny
Pantalla de protecció d’acetat GraciaMask de Joan Ayguadé. Foto: @chojnacka

 

En l’àmbit dels dispositius de protecció per a ús sanitari destaquen l’equip 3DDF ideat, executat i cofinançat per l’estudi de disseny MOS que va crear un connector que permet l’adaptació per a ús clínic de les màscares d’esnorquel de Decathlon amb filtres de llarga durada; la mascareta Aleu, reutilitzable i reconfigurable mitjançant filtres intercanviables desenvolupada per Eurecat amb l’objectiu de garantir l’abastiment d’EPIs amb la màxima protecció per als professionals en cas de rebrot. També d’Eurecat és el cinturó de monitoratge fetal d’un sol ús Belty.

Pel que fa al desenvolupament de maquinària clínica s’ha volgut recollir la diversitat de propostes que han aportat solucions a una de les necessitats més immediates durant la pandèmia: la falta d’aparells respiradors. Minnim Design va idear la vàlvula Angel-Y que facilita que un respirador existent pugui ser utilitzat per a dos pacients; la mateixa funció té el Bifurcador Leitat imprès en 3D i desenvolupat per l’empresa Leitat que també signa el primer respirador de campanya realitzat amb impressores 3D i acreditat per l’Agencia Española del Medicamento; GPA Innova va impulsar el respirador Respira (juntament amb l’Hospital Clínic i l’Hospital Germans Trias i Pujol), que automatitza els respiradors manuals i els assisteix de manera automàtica i monitorada amb control remot; també es presentarà el projecte d’innovació social col·laboratiu de hardware obert Oxygen impulsat pel Protofy.xyz que ha arribat a 60 països amb més de 5.000 agents col·laboradors.


Sistema de gestió d’aire modular AMS mini de FICEP S3

 

Els tres models de respirador usen el globus dels respiradors manuals i els mecanitzen, cadascun amb un sistema diferent. Són també aportacions destacades el robot de desinfecció d’espais MTS uvc que es desplaça de forma autònoma i desinfecta utilitzant tecnologia de llum ultraviolada; el sistema de gestió d’aire modular AMS mini dissenyat per FICEPS3 i fabricat mitjançant impressió 3D (tecnologia MJF) que esterilitza l’aire i assegura que un 95% de tots els bacteris, virus i microorganismes existents desapareguin.

En l’apartat de gràfica destaquen els cartells del projecte #Estopasará de la plataforma col·laborativa que inclou opinions de dissenyadors i activitats al voltant de l’art i el disseny, nascuda durant la pandèmia i promoguda per València Capital Mundial del Disseny 2022.

L’ingrés d’aquestes peces relacionades amb la covid-19 s’emmarca en els objectius del Museu del Disseny de conèixer, documentar i incrementar les seves col·leccions amb aquells objectes que responen a les necessitats de la societat, aporten millores en la usabilitat i són un reflex del nostre temps.

Aquest increment significa una continuïtat amb els diversos objectes pensats per a l’àmbit sanitari o mèdic que ja conserva la Col·lecció de Disseny de producte del Museu, com la innovadora xeringa estèril d’un sol ús desenvolupada per l’equip dirigit per Manuel Jalón el 1979, la pròtesi dental creada per Luis Carrière el 2009 o els implants de maluc, dit, crani i espina dorsal fabricats mitjançant la impressió digital per Siavash Haroun Mahdavi el 2010, entre altres.