Està passant Fa 3 anys

Future Learning Unit i l’Off Llum BCN

Del Off Llum neixen moltes col·laboracions. Una de les més especials és la que té com a resultat la instal·lació lumínica Jugando con la luz.

Aquesta instal·lació és un projecte col·laboratiu coordinat per la Future Learning Unit d’IAAC Fab Lab Barcelona i DOIT Europe en el qual han participat els alumnes de 5è i 6è de primària de la Escola Sant Martí del Poblenou amb el suport del Ampa. 

Jugando con la Luz connecta l’escola amb el barri. Aquest projecte sorgeix de la voluntat per unir diferents agents locals amb la finalitat de propiciar projectes que cohesionin el barri. En aquest cas, des de Fab Lab Barcelona, i a través de Future Learning Unit, han intentat que els programes i les activitats educatives que realitzen tinguin aplicacions en la vida real. D’aquesta manera, els nens i nenes veuen de primera mà l’impacte que els makers tenen al barri.

Els creadors d’aquesta instal·lació són els artistes més novells de tota l’edició de Off Llum BCN. Els alumnes de 5è i 6è han creat caixes que projectaran vinyetes cinètiques de llum i ombra. Finalment, aquestes caixes s’apilaran formant un mur de llum de 8,5m x 2m d’alt que podrà veure’s en la nau de Fab Lab Barcelona. El resultat és una forma lúdica i creativa d’explorar la llum, les ombres, els reflexos, la refracció, la simetria i el moviment.

Al mateix temps, aquesta instal·lació tracta de desmitificar el que significa “fer art” i com es veu, i a qui se li permet fer-ho, utilitzant materials familiars que creguin efectes desconeguts i evocadors, i manipulant un element que està literalment a tot arreu: la llum .

Les caixes d’eines per a realitzar aquesta instal·lació les ha proporcionat DOIT Europe; un projecte de recerca europea que, juntament amb educadors, treballa per a potenciar les habilitats d’emprenedoria i innovació en joves d’entre 6 i 16 anys. Ho fa a través de mètodes d’innovació oberts, eines de creació digital i habilitats de col·laboració per a abordar problemes socials.

Aquesta col·laboració reforça la cohesió entre la comunitat educativa i la comunitat creativa. A través de diferents canals socials, tenen un interès comú: potenciar la creació i la innovació que formen part de la comunitat creativa de Poblenou Urban District des de la infància.