Art Fa 2 anys

Premi de Fotografia al talent femení

Des del seu naixement l’any 1998, la Fundació Vila Casas es va proposar com a objectiu la promoció dels creadors contemporanis i la difusió de la seva obra. Amb aquest criteri actualment es convoquen els Premis de Pintura, Fotografia i Escultura contemporànies, una plataforma que permet incrementar el fons de la col·lecció de la Fundació i donar a conèixer els artistes contemporanis del nostre país.

Com ja us hem explicat en ocasions anteriors, aquests premis són rotatius i es convoquen anualment. L’edició d’enguany es dedica a la fotografia com a disciplina artística.

Dilluns passat, la seu de la Fundació Vila Casas va acollir el lliurament dels Premis de Fotografia 2020. El jurat, format per Álvaro Sánchez-Montañés, guanyador del Premi de Fotografia 2017; Joana Hurtado, directora del Centre d’Art Contemporani Fabra i Coats; Joana Roda, codirectora i cofundadora de Bombon Projects; Rafael Tous, col·leccionista; Antoni Vila Casas, president de la Fundació Vila Casas; Antonio Sagnier, vicepresident de la Fundació; i els directors d’art, Àlex Susanna i Glòria Bosch han premiat l’obra guanyadora amb una dotació econòmica de 6.000 € i una exposició monogràfica al Museu Can Framis l’any 2021, i el segon premi amb 3.000 €.

El Premi de Fotografia 2020 ha premiat el talent femení.

El primer premi ha estat per a l’obra El jove sense la perla de l’artista Sophie Köhler i, el segon, per l’obra Sense títol de la també artista Maria Alzamora.

El joven sin la perla de Sophie Köhler

Aquesta fotografia forma part d’una sèrie documental que gira al voltant del personal de sala dels museus de Barcelona. El projecte inclou fotografies i entrevistes a auxiliars de sala de la Fundació Tàpies, del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), de la Fundació MAPFRE i del Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA), i reflexiona sobre l’impacte de l’art sobre un col·lectiu que dedica una gran part del seu temps i de la seva vida a vigilar-ho.

Sophie Köhler (Essen, Alemanya, 1977) va estudiar un postgrau en Direcció de fotografia per l’Escola Superior de Cinema i Audiovisuals de Catalunya (ESCAC) a Barcelona. Fa més de quinze anys que treballa en el món audiovisual com a ajudant de direcció i ajudant de cambra en diversos llargmetratges. És, precisament, en aquest context on troba la passió per la foto fixa, que actualment compagina amb la feina a la Fundació Foto Colectania. Recentment s’ha fet la foto fixa del film La innocència, guardonat amb un Goya l’edició passada.

Sense títol de Maria Alzamora

Sense títol és el retrat de la cantant i actriu Keeley Forsyth al seu estudi de Knaresborough (Anglaterra) en una sessió fotogràfica amb motiu del llançament del seu àlbum Debris. Més enllà de la voluntat de captar una persona i un moment concret, la fotografia es vol allunyar del personatge i mostrar un estat d’ànim que connecti amb qui la mira.

Maria Alzamora (Ordis, 1992) és fotògrafa, dissenyadora gràfica i il·lustradora. A cavall entre Figueres i Leeds (Anglaterra), ha exposat en aquestes dues ciutats, entre d’altres. En les seves creacions destaquen els moviments de ballarins o músics tocant i també les formes sinuoses.

Al Museu Palau Solterra es pot veure exposició del Premi de Fotografia 2020 amb les 33 obres finalistes seleccionades pel jurat. Des de Poblenou Urban District volem felicitar els participants, les guanyadores i també a la Fundació Vila Casas per la seva tasca promovent el talent contemporani.