Art Fa 3 anys

Living Matter al Museu de Can Framis

El Museu de Can Framis presenta “Living Matter” una exposició que planteja el món on vivim y els materials naturals i orgànics que tenim al nostre abast per presentar una serie d’obres d’allò més preciosistes.

Daly centra la seva recerca artística en l’exploració i la investigació de la matèria orgànica. Els processos naturals de descomposició com l’acció dels elements i la desintegració bacterial s’interrompen en diferents moments del procés per obtenir una varietat d’efectes estructurals i cromàtics que esdevenen epicentre de les seves peces. La llum que passa a través de la matèria orgànica es converteix en catalitzadora que, com en la natura, dóna vida a cadascuna de les peces que conformen l’exposició. Entre els materials utilitzats hi trobem heura, llorer, auró o faig, elements extrets de la naturalesa per tornar-la a representar.

A Living Matter es tracta els processos naturals de descomposició on l’acció dels elements i la desintegració bacterial s’interrompen en diferents moments del procés per obtenir una varietat d’efectes estructurals i cromàtics que esdevenen epicentre de les seves peces. La integritat estructural, la manipulació
de la natura, la refabricació d’allò que “és passat per alt”, el diàleg entre l’espai sòlid i el buit, entre la fragilitat i la força, entre materials diferents i entre allò orgànic i allò inorgànic, formen una part essencial de l’acte creatiu.

Cada bardissa conté una varietat de materials orgànics i representa el cicle natural d’una estació i el seu canvi gradual en una altra. Cada peça, que es munta entre el vidre i s’il·lumina per darrere, revela els colors, textures i estats canviants d’acord amb aquest pas del temps i el seu entorn, des de la llavor i l’explosió de la vida a la primavera, fins a l’hivern, la vellesa i la descomposició.

La llum que passa a través del material orgànic actua essencialment com un catalitzador, com en la naturalesa, i donant vida pròpia a les obres. Els materials inclouen: fulles diverses que inclouen heura, col, firmiana, tell, wigàndia, herba, iuca deconstruïda, enciam, llorer, castanyer, auró, faig, kiwi i pell de taronja, pell de ceba, cogombre, pastanaga i rodanxes de carbassó, branquillons i arrels variades.

Paul Daly, arquitecte i artista, va ser el guanyador del Premi d’Escultura 2018 de la Fundació Vila Casas amb l’obra Rambla (Senescencia). La proposta expositiva que presentem al museu Can Framis fins al 19 de gener, comissariada per Glòria Bosch, reuneix una selecció d’obres dels darrers anys i és la primera mostra individual de l’artista a Barcelona.


MUSEU CAN FRAMIS