Espais Fa 2 anys

Makers: l’ajuda es materialitza

La filosofia maker va més enllà del ‘do it yourself‘ (fes-ho tu mateix) i el converteix en ‘do it together’ (fem-ho junts).

De manera altruista, una xarxa de voluntaris anomenada Coronavirus Makers han compartit la seva experiència, coneixement, el seu temps i els seus recursos per produir material de protecció sanitari en 3D.

Dins d’aquesta xarxa de makers, es troben ​​Atta33, MEDIOdesign i Valldaura Labs, que des del mes passat, fabriquen viseres de protecció des dels seus tallers.

Ariadna Scarpone i Michele Natale d’Atta33 fa 3 setmanes que treballen sense parar des del seu taller: “Molt temps invertit en investigació, proves i desenvolupament juntament amb tota la comunitat maker. Hem tingut sort de poder intercanviar coneixements, tips d’impressió 3D i tall làser entre tots nosaltres.”

Des d’Atta33 han participat en tres moviments diferents: Coronavirus Makers Barcelona, ​​Sicnova i també amb LibreGuard. Produeixen amb tall làser però, sobretot, amb impressió 3D perquè és un dels models acceptats per CatSalut. Estan produint diversos objectes, des de viseres i mascaretes reutilitzables a accessoris per a respiradors artificials. Aquests s’han portat a un centre d’apilament on han estat desinfectats i després distribuïts segons la demanda.

En els pròxims dies estaran atenent la crida que va fer l’ambulatori Lope de Vega, a prop de Poblenou.

(Viseres d’ Atta33)

A MEDIOdesign han volgut minimitzar el risc de contagi de l’equip i han estat al capdavant d’aquest projecte els seus dos socis: Joan Pau Quintero i María Teresa León, que s’han dedicat gairebé en exclusiva a la producció de material de protecció sanitari des de fa 3 setmanes.

A MEDIOdesign s’han centrat només en els visors protectors. Ho han fet a través del projecte opensource LibreGuard, en què també ha participat Atta33. Maria Teresa ens explica: “Ens vam unir al projecte de visors opensource LibreGuard. Érem unes 30 persones entre producció, disseny, comunicació i logística. Ens organitzem de manera espontània, cadascú aportava el que millor sabia fer. Entre els 15 tallers produïm i vam repartir més de 10.000 unitats”.

Tota la informació la trobareu a la web de LibreGuard.

Per poder finançar la logística de la matèria primera van posar en marxa una campanya a Goteo que va superar l’objectiu a recaptar en menys de 7 hores!

El material ha arribat a un total de 140 centres mèdics com l’Hospital de Sant Pau, la Guàrdia Urbana, CAP Encants, UCI Hospital Asepeyo Sant Cugat, Hospital de Mataró, Hospital Vall d’Hebron, Hospital de la Mar

Transports Sanitaris de Catalunya, CAP La Mina, Centres Gent Gran: Falgiera, Horta, Bon Pastor, CAP La Sagrera, Militars Aeroport del Prat, Centre Mèdic Teknon Sala de Parts i FEPCCAT Residències Gent Gran (diverses seus), entre d’altres.

A hores d’ara MEDIOdesign ha parat la producció perquè ha baixat la demanda i ja ha arribat material als centres per la via governamental, afortunadament!

La comunitat maker s’ha convertit en un referent solidari.

A Valldaura Labs, el centre que té IaaC (Institue for Advanced Architecture of Catalonia) a Cerdanyola del Vallès, s’han produït mascares i col·labora amb l’Hospital del Mar creant les peces en 3D per a la conversió de les màscares d’immersió de Decathlon, per a que puguin ser utilitzades com a mascares d’oxigen.

Des de Poblenou Urban District volem tornar a agrair la tasca d’ ​​Atta33 i MEDIOdesign, Valldaura Labs i de tota la comunitat maker en la crisi sanitària.

Gràcies també a tu que ens llegeixes per no saltar-te les regles i quedar-te a casa.