Està passant Fa 4 anys

Podries quedar-te con una instal·lació del Off Llum?

Nosaltres no. De les 15 instal·lacions que van formar part de l’Off  Llum BCN, ens seria impossible quedar-nos amb una.

Durant els mesos previs al cap de setmana del 14, 15 i 16 de febrer, sabíem com anava a ser cada instal·lació lumínica, però la veritat és que, des del moment en què va caure el sol i és van encendre els llums, totes les nostres idees preconcebudes van saltar per l’aire. Cada espai, cada artista, cada muntatge, va superar qualsevol expectativa. Prova d’això ha estat el feedback que hem rebut.

Al llarg dels tres dies, les instal·lacions lumíniques van interactuar amb tots aquells que, moguts per la curiositat i la llum, ens acostàrem a veure-les.

Vas posar una espelma a Carpintectura? Segur que sí, perquè la llum que desprenien totes elles l’últim dia va ser la constatació del bon acolliment de l’Off Llum BCN. ‘Instants cromàtics’, a La Plataforma, desafiava la percepció de colors depenent de la perspectiva des de la qual s’observés l’obra. Molt a prop, a Trinijove el vermell vibrant procedent dels cons i les espelmes de l’obra ‘Playground’ realitzada per l’artista Margalef ens va ensinismar.

Seguint el carrer Pujades, aquells que es van apropar a IAAC Fab Lab Barcelona van trovar ‘Jugando con la Luz’, una instal·lació lumínica realitzada i explicada pels alumnes de 5è i 6è de primària de l’Escola Sant Martí del Poblenou. En el mateix carrer, Valkiria IFF i la seva instal·lació experiencial on el cos es transformava en partícules lumíniques d’energia.

No molt lluny d’allà, al número 58 del carrer d’Àlaba ‘Composiciones’ de Massimiliano Moro jugava amb els volums de les peces cinètiques a L&B Contemporary Art.

On hi ha el grafiti en el qual es pot llegir ‘Poblenou’, s’hi veia també la instal·lació lumínica ‘Passatge Audiovisual‘ amb una enorme projecció sobre l’edifici. A Story: We Produce, la cua d’espera era llarga i merescuda; el fum, els cubicles de llum i el so ens van fer reflexionar sobre la individualitat i com ens relacionem amb l’entorn.

 ‘Realitats Quàntiques’ ens apropà a l’electrònica i el món quàntic i ens va donar la possibilitat d’estar en dos llocs alhora. Al·lucinant, no?

Al carrer Badajoz, Chez Xefo i la instal·lació ‘Persopectiva’ van aconseguir enganyar el nostre sentit de la profunditat i de l’espai amb subtils canvis de color. A més, els que no la vau veure durant l’Off Llum BCN, esteu de sort: podrà veure’s fins demà de 18:30 h a 21:30 h.
Just davant, en el mateix carrer, es troba Bcombinator. Allà, un mirall interactiu -aparentment inofensiu- convertia la nostra rèplica digital en un objecte mercantil. També prop de Chez Xefo i Bcombinator, es troba BD Barcelona Design on la peça lumínica ‘La nostra Mar’, creava reflexos daurats amb la llum i el moviment que recordaven als del sol en posar-se sobre el mediterrani.

A la Fundació Palo Alto, la llum va envair les parets amb textures i colors. També van il·luminar un dels elements més característics: la xemeneia. D’altra banda, en el restaurant Sopa, el sopar es convertia en una experiència única, no sols per la qualitat de la seva carta: els dibuixos realitzats per nens i nenes de la de l’Escola La Flor de Maig i l’Escola La Llacuna del Poblenou van traspassar el paper i -com a la  Fundació Palo Alto- van saltar a la façana i el paviment del restaurant.

Gairebé tocant el mar, Camping ens proposava com a final de recorregut deu instal·lacions interconnectades que convertiren el càmping urbà de Poblenou en el lloc idíl·lic on asseure’s al voltant d’una foguera.