Música Fa 2 anys

Fet a casa i en familia

Reinventar-se o morir, diuen. Més o menys això és el que estem fent tots des de casa, no? Uns aprenen a cuinar, altres a pintar o a teixir i n’hi ha que s’embarquen en nous projectes. Aquest últim és el cas del segell discogràfic ‘Family Matters‘, creat a casa i en família durant el confinament per la Valentina, en Miguel i la seva filla de 5 anys Mia.

La Valentina (aka Tina Pravo) és dissenyadora gràfica i produeix esdeveniments amb Pianobar. El seu marit, el Miguel (aka Miguelito Superstar) és dj, productor i cantant de Fundación Tony Manero i la Mia cursa P5 a l’escola La Mar Bella en la classe d’Els Bombers.

A més a més, el Miguel dirigeix ​​Nació Funk, un estudi de composició, producció i gravació musical associat a Poblenou Urban District en què també imparteixen tallers i master class enfocades a la difusió de la música afroamericana.

Arran del confinament es van proposar fer una cançó al dia per entretenir la seva filla. Ens expliquen que, tot i que Mia aviat va perdre l’interès -encara que eventualment tornaria a incorporar-se-, la Valentina i en Miguel van continuar. Va ser així com després d’acumular diverses cançons, van decidir crear el segell discogràfic i publicar-les a la plataforma Bandcamp.

Hem parlat amb ells perquè ens expliquin més sobre aquest nou projecte tan creatiu fruit de la quarantena.

Miguel, tu t’encarregues de la música, d’on sorgeix la inspiració?

Pot sorgir pràcticament de qualsevol cosa. En moltes ocasions és un disc que estem escoltant i que té un tros que em sembla sampleable. En altres ocasions, experiments amb els instruments que hi ha disponibles a casa. Alguns moments han sorgit de manera completament improvisada, com el dia que la Mia va agafar el micro i es va passar gairebé cinc minuts improvisant lletra i melodia sobre una base en la qual jo estava treballant. D’altres han estat una mica més premeditats, però mai massa. Tot es fa molt de pressa; per una banda, perquè conviure tot el dia amb Mia és intens i ens deixa poc temps i de l’altra, perquè ens agrada mantenir la frescor de les primeres idees, no donar-li massa voltes.

Creeu amb “el que teniu per casa” … com què?

A nivell musical hem fet servir moltes joguines de la Mia i algun instrument més “professional” (de mida petita) com una melòdica, un glockenspiel, casiotones i un petit sintetitzador monofònic. Per a la percussió hem trobat moltes possibilitats a la cuina: es pot fer un gran so de caixa colpejant un paquet de llenties.
La nostra col·lecció de discos és també un recurs habitual, normalment combinat amb els altres instruments.

Com definiríeu el vostre estil?

Suposo que Lo-Fi Home Made Lockdown Music o algo per l’estil.

Hem escoltat cantar a la Mia al VOL.4 i amb la percussió en el VOL.2, què és el que més li agrada?

A la Mia el que més li agrada ara mateix són les Witch -unes fades de dibuixos animats. Però pel que fa a la música, crec que el que més li agrada és ballar. Tot i això, fa poc, ens va dir que de gran vol ser cantant. Encara no sabem si ens ha agradat la notícia!

Què us aporta emocional i anímicament aquest projecte?

Suposo que ens ha servit per donar-li una mica de sentit a aquesta situació de ruptura amb la nostra normalitat. El projecte ens entreté, ens diverteix, ens il·lusiona i fa que d’aquest confinament surti algun tipus de creació que, amb els seus més i els seus menys, li doni una mica de sentit a un moment que, precisament, és un sense sentit.

La Valentina ha creat la imatge gràfica i ens agradaria que ens parlés una mica del procés creatiu de logotip del segell.

Tant per la música com per al disseny la prioritat és aconseguir el màxim resultat en el mínim temps possible. Entre la nena, el teletreball, el dia a dia …hem hagut de reduir el temps per a la creació a petits moments d’acció (i petits espais!).

En l’àmbit gràfic, hem creat la imatge del segell amb stamps fets a casa amb la col·laboració de Mia, que després la Valentina retoca digitalment. Fem servir el que hi ha a casa, així que la goma Eva i els acrílics de la universitat han tornat a ser els nostres millors aliats.

El procés creatiu no té secret, ens deixem moure pels nostres instints i gustos i intentem arribar a un punt que ens faci sentir còmodes amb nosaltres mateixos i amb el nostre projecte. El més interessant és que és una col·laboració a tres bandes i tots aportem i opinem en tots els àmbits.

Moltes gràcies Valentina, Miguel i Mia per compartir amb nosaltres aquesta iniciativa tan especial!